Follow:
Vegan

Top 5 supplementen en vitamines voor vegans

vitamines voor vegans

Wie vegetariër of veganist wordt, heeft waarschijnlijk onderzoek gedaan naar bepaalde supplementen en vitamines om gezond te blijven. Voor vegan vitamines kan het soms echt goed zoeken zijn, omdat er nog steeds veel dierlijke producten worden gebruikt voor het maken van vitaminepillen. Toch hoeft het niet zo moeilijk te zijn om als vegan gezond en fit te blijven. Er zijn maar een paar vitamines die worden aanbevolen voor vegetariërs en veganisten en die zijn steeds beter verkrijgbaar. In dit overzicht zie je welke supplementen en vitamines voor vegans worden aanbevolen.


 

Kosten van vitamines voor vegans

Aangezien je als vegan meestal geen vitamines van de drogisterij kunt kopen, kan er een aardig prijskaartje hangen aan de supplementen die je gebruikt. Echter is het ook zo dat de producten die je koopt in bijvoorbeeld een gezondheidswinkel, ook veel minder rommel en vulstoffen bevatten. Je krijgt dus een puur product en daar betaal je voor. Zie het als een investering in je gezondheid en welbevinden. En houd goed de aanbiedingen in de gaten, want bij Holland & Barrett betaal je bijna nooit de volle prijs voor vitamines. Ook Vitaminstore is een goede shop om je vitamines in te slaan.

 
 
vitamines voor vegans 
Vitamine B12

Wie vegetariër of veganist wordt, doet er goed aan om vegan vitamine B12 in te nemen via een supplement. Deze vitamine is namelijk niet via plantaardig voedsel binnen te krijgen. Het is namelijk een bacterie die in de grond zit en dieren krijgen dit binnen via hun eten (gras of als supplement). Mensen die minder of geen dierlijke producten eten, komen deze bacterie dus al snel te kort. Overigens is het zo dat ongeveer 5 tot 10 procent van de Nederlanders een vitamine B12-tekort heeft, en dat uit zich onder andere in vermoeidheid en duizeligheid. Een supplement voor B12 is dus ook een goed idee. Gelukkig zijn de meeste merken (ook van drogisterijen) vegan, omdat gebruik wordt gemaakt van een plantaardige bron.

Vitamine B12 is belangrijk voor:
– Aanmaak van nieuwe rode bloedcellen
– Goede functie van hersenen en zenuwstel
– Opwekken van energie
– Omzetten van verschillende voedingsstoffen in energie
 
 
vitamines voor vegans 
Vitamine D

Veel mensen hebben een tekort aan vitamine D, zonder dit te weten. De winters in Nederland, en de meeste landen die verder van de evenaar liggen, bieden niet genoeg zonlicht voor je lijf om voldoende vitamine D aan te maken. Daarom wordt aangeraden om daar een supplement van te slikken. Dit geldt dus niet alleen voor vegans, maar voor iedereen. Net als vitamine B12 kun je deze vitamine het beste in een vorm nemen die direct in je mond oplost. Zo gebruikte ik tot voor kort de vloeibare versie van Viridian. Echter is een glazen flesje met pipet niet zo handig voor onderweg. Gelukkig zijn er voldoende vegan versies van vitamine D verkrijgbaar, zoals Planta Vital.

Vitamine D is belangrijk voor:
– Sterke botten en tanden
– Voorkomt botontkalking
– Opname van calcium uit voeding
– Goede functie van het afweersysteem
 
 
vitamines voor vegans 
Omega 3

Wist je wel dat omega 3 helemaal niet van vissen hoeft te komen? Testa heeft een vegan omega-3 dat gemaakt is van algen. Wat ik bijvoorbeeld niet wist is dat vissen hun omega 3 ook uit algen halen en dat het daarom niet nodig is om vis te eten om dit goede vet binnen te krijgen. Voor een vieze smaak hoef je niet bang te zijn met dit merk, want je proeft niets tijdens het innemen. Van andere merken is wel eens genoemd dat het een zeesmaak heeft. Ik kocht de mijne bij Vitaminstore.

Omega 3 is belangrijk voor:
– Goede hersenfunctie
– Bescherming tegen hart- en vaatziekten
 
 
vitamines voor vegans 
Kurkuma

In het Oosten weten ze al eeuwen hoe goed het kruid kurkuma voor de gezondheid is, maar in het Westen hebben we daar letterlijk niet zoveel pap van gegeten. Het knalgele poeder is heeft een bijzonder sterke anti-oxidante werking en is goed voor vele functies in het lichaam. Echter wordt wel gezegd dat kurkuma zelf niet zo goed wordt opgenomen door het lichaam. Door een supplement te kiezen waar ook zwarte peper in zit, kan je lichaam de stof veel beter verwerken. De Curcuma + Zwarte Peper capsules van Holland & Barrett zijn een goede manier om dagelijks je portie van dit krachtige kruid binnen te krijgen. De capsules zin volledig vegan.

Kurkuma is belangrijk voor:
– De ondersteuning van het afweersysteem
– Remmen van ontstekingen in het lichaam
– Preventie van verschillende chronische ziekten
– Vermindering van kans op kanker (meerdere wetenschappelijke onderzoeken)
 
 
vitamines voor vegans 
Multivitamine

Veel volwassen slikken standaard een multivitamine en als vegan is dat ook gewoon een optie. Tegenwoordig heb je allerlei soorten multivitamines voor vegans, zowel in kauwvorm als in gewone tablet. De Vegetatische Multivitamine en Mineralen van Holland & Barrett zijn een goede keuze.

 
 

Dosering van vitamines voor vegans

De dosering van sommige supplementen en vitamines zijn aan de hoge kant. De capsule of pil zelf heeft vaak een heel hoog percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, en dan moet je dat ook nog eens braaf iedere dag nemen. Dat hoeft niet, je kunt het namelijk ook verspreiden. De vitamine B12 en omega-3 kun je prima verdelen over de week. Zo onthoud je jezelf niet van belangrijke vitamines, maar zit je ook niet iedere dag op een torenhoge dosering. En dat merk je ook in je portemonnee. Met een pot van 40 capsules kun je zo opeens veel langer doen.

 
 

Welke supplementen en vitamines voor vegans slik jij?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie