Follow:
Persoonlijk

‘Volwassenheid 1.0 – HOE DAN!?!?’ Tag

volwassenheid

Social media staat vol glamoureuze foto’s en iedereens leven lijkt prachtig. Van een afstandje. Want niemand laat natuurlijk zien hoe ook hij of zij wel eens faalt in het leven. Daarom moest ik ook wel lachen om het feit dat mijn collega Laetitia (zowel in het echte leven als mede-blogger) van Miss Deadline de tag ‘Volwassenheid 1.0 – HOE DAN!?!?’ in het leven riep. Ik heb zeker nog niet alles voor elkaar en vind mezelf in bepaalde aspecten absoluut nog niet volwassen. Dus het is tijd om eens eerlijk te vertellen hoe mijn volwassen leven in elkaar steekt. Of eigenlijk…. Waar ik nog steken laat vallen. Kijk je mee?


 
1. Hoe ga jij om met geld? Hoe zorg je dat je rondkomt elke maand, nu een leuk leven hebt én zonder zorgen de toekomst tegemoet gaat?

Mijn enige regel is eigenlijk dat al het geld dat nog op mijn rekening staat op het moment dat nieuw loon komt, direct naar de spaarrekening gaat. Ik leef van mijzelf al best zuinig en meestal blijft er nog wel wat over maar met een Wajong-uitkering en minimumloon is dat nooit veel. Bovendien heb ik net een hele dure reis naar Thailand gemaakt en kreeg ik een dierenartsrekening van €450, dus mijn status is op het moment niet bijzonder fantastisch. Dit was niet hoe ik het me 10 jaar geleden had voorgesteld.

 
2. Hoe regel jij de papierwinkel? Hoe weet je wat je allemaal aan verzekeringen, voorzieningen en oudedagsvoorzieningen moet regelen en hoe pak je dat aan?

Gelukkig weet ik van mijn ouders dat het heel belangrijk is om vooruit te denken en nu al de nodige stappen te zetten. Toch is het lastig zo in de grote-mensen-wereld. Ik ben in ieder geval wel goed met de administratie. Iedere envelop wordt geopend en in een grote map bewaard zodat ik het altijd terug kan vinden.

 
3. Weet jij wat je moet doen bij huis-tuin-en-keuken-rampen?

Niet genoeg. Laatst belde ik de rioleringsdienst om mijn doucheput te ontstoppen. Het was inmiddels 3 jaar geleden dat ik daar problemen mee had. De beste man schroeft het doucheputje los (zit muurvast in mijn huis) en trekt er een enorme plek haar (iew!) uit. “Zo mevrouw, ook weer opgelost.” Dus dat zegt genoeg denk ik. Hoewel ik wel handig ben met een hamer, spijker en schoevendraaiers voor kleine klusjes in huis.

 
4. Hoe hou jij alle ballen in de lucht: het huishouden, boodschappen, koken en sporten en ook nog tijd voor jezelf. Hoe zorg je dat alles wat gedaan moet worden ook gebeurt zonder drie extra armen en benen?

Omdat ik door mijn ziekte parttime werk, heb ik de ‘luxe’ om al mijn volwassen taken te verdelen over meerdere dagen. Zo voorkom ik dat ik uitgeput raak. Hoewel het wel eens mis gaat, heb ik over het algemeen veel vrije tijd en kan ik bewust keuzes maken. Heb ik een druk weekend met sociale afspraken, dan doe ik dat weekend niets in huis. En al helemaal geen boodschappen, want dat is echt mijn energy killer #1.

 
5. Hoe ontmoet je nieuwe mensen en leg je contact?

Ik heb in januari een workshop yin yoga nidra gevolgd en daar nieuwe mensen leren kennen. Mijn manier is dus om dingen die te doen die je echt heel leuk vindt, en wat in groepsverband kan. En blogger meetings zijn ook leuke plekken om nieuwe contacten te leggen. Zolang iedereen dezelfde interesse heeft, heb je altijd wat om over te praten.

 
6. Zelfde als 5 maar dan op liefdesgebied: hoe begin je met daten en waar zit de vertaalknop voor het mannenbrein (/partnerbrein)?

Mijn vriend en ik hebben elkaar online leren kennen. Voor mij werkte dat goed omdat ik niet hou van op stap gaan. De vertaalknop voor het mannenbrein heb ik overigens nog niet ontdekt. Wie heeft tips? De reden waarom sommige mannen (kuch!) pannenkoekbeslag mixen met deeghaken, is mij bijvoorbeeld een raadsel.

 
 
volwassenheid 
7. Hoe gedraag je je professioneel en assertief op het werk?

Geen idee, want erg assertief ben ik niet. Ik doe waar ik goed in ben en houd me niet te veel bezig met andere dingen. Dus een beetje de kop-in-het-zand-tactiek. Wat waarschijnlijk niet heel volwassen is.

 
8. Hoe weet je of je kinderen wilt, en zo ja, hoe je ze het beste kunt opvoeden?

De vraag of ik kinderen zou willen, was al op mijn 5e beantwoord. Daar heb ik nooit aan getwijfeld. Doordat mensen in mijn omgeving kinderen krijgen, ik een aantal bloggers volg die inmiddels ook kinderen hebben en mijzelf sowieso wel bezig houd met maatschappelijke vraagstukken en opvoeding, heb ik qua opvoeding een aardig beeld voor me. Maar het is natuurlijk altijd de vraag of mijn partner mee wil gaan in mijn -vegan-buiten-spelen-natuur-vrijeschool-denkwijze. En iedere keer als ik met een baby of kind speel, krijg ik enorme klapperende eierstokken. Dus dat lijkt me een goede indicator van een kinderwens.

 
9. Hoe weet je wat/welke baan echt bij je past. Wat je levensdoel of passie is?

Mijn passie is schrijven, dus in dat opzicht zit ik precies op mijn plek bij mijn huidige baan. Ik kreeg ook het aanbod om te schrijven voor een website voor klusgereedschap. En ondanks dat ik schrijven leuk vind, heb ik daar toch voor bedankt. Het is dus een combinatie van je passie weten en genoeg zelfkennis hebben om te zien of iets je blij kan maken op de lange termijn. Ik schrijf nu over kinderen, ouderen en de gezondheidszorg; een thema dat ik veel interessanter vind.

 
10. Hoe herken je je eigen gezonde verstand en leer je vertrouwen op dat stemmetje?

Welk stemmetje? Ik heb daar geloof ik geen last van. Ik geloof vooral in intuïtie, maar zou dat geen stemmetje willen noemen. Maar het hart weet altijd het beste wat je moet doen, dat weet ik zeker.

 
11. Hoe ontwikkel je een volwassen levenshouding: wat is loslaten, wat is vergeven en hoe doe je dat?

Ik heb jaren wakker gelegen van de (zeer kleine en niet belangrijke) fouten die ik eens had gemaakt. Er komt een tijd dat je jezelf eens een schop onder je kont moet geven. Want als je na al die tijd nog steeds wakker ligt van een paar kleine dingen, is het tijd om dat los te laten. Jezelf vergeven is de enige manier om jezelf geluk te schenken. “Het is niet goed hoe dat is verlopen, maar ik kan daar nu niets meer aan veranderen. Ik laat het los.” Dat geldt voor alles, ook voor dingen waarbij je voor jezelf meer had moeten of kunnen doen (zoals bij mij het geval is). Loslaten, vergeven, alles één voor één zodat je weer tijd heb om nieuwe fouten te maken en daar van te leren. Dat geldt overigens voor het vergeven van zowel jezelf als anderen.

 
12. Last but not least (en hier ben ik misschien nog wel het meest nieuwsgierig naar): HOE en/of VAN WIE heb je dit allemaal geleerd?

Mijn ouders hebben zeker een belangrijke rol gespeeld in mijn pad naar volwassenheid. Ik keek bij mijn ouders hoe zij de administratie deden, en vroeg hen met mij mee te kijken (en te denken) toen ik net op kamers ging wonen. En een deel is ook zeker voortgekomen uit het lezen van personal development boeken en blogs, en door gesprekken met vriendinnen.

 

Tot zo ver mijn ‘volwassen’ leven. Toen ik twintig was dacht ik dat ik inmiddels alles wel op een rijtje zou hebben. Een baan waarbij ik lekker verdiende, regelmatige vakanties en een mooi huis. Hoewel ik absoluut tevreden ben met mijn leven en mijn niveau van volwassenheid, loopt het leven soms toch even anders. En als we het dan toch hebben over volwassenheid en je fouten kunnen toegeven; lees gelijk even hoe ik faalde als een vegan op vakantie in Thailand.

 
 

Voel je vrij om deze leuke tag van Miss Deadline over te nemen om ons te vertellen hoe jij scoort in het volwassen leven.

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie