Follow:
Reizen, Travel

Waarom iedereen een solo-reis zou moeten maken

solo-reis

In het verleden ben ik vaak alleen op reis geweest en het is iets wat ik absoluut kan aanraden. Andere mensen begrijpen vaak niet waarom dat heel leuk en leerzaam kan zijn want alleen is er toch niets aan? Ik zal je verklappen dat je beslist niet alleen bent als je zonder partner op reis gaat en dat het net zo leuk kan zijn in je eentje. Zo bezocht ik New York City, Washington D.C., Miami, Londen, Stockholm, Antwerpen en Gent in mijn eentje en ik had keer op keer een fantastische tijd. In dit artikel geef ik je een aantal reden waarom iedereen een solo-reis zou moeten maken, kijk je mee?

 

Je eigen bestemming en data kiezen

De nummer één reden dat ik begon met solo-reizen is dat op mijn gewenste dagen niemand met mij mee kon door werk en andere verplichtingen. Ik kwam toen voor een keuze te staan, als jonge vrouw van 20 jaar. Of helemaal niet op reis gaan en het avontuur aan mij voorbij laten gaan, of de stoute schoenen aan trekken en zelf op reis gaan en zien wat mij dit kan brengen. Je hoeft met niemand te overleggen op welke data je weg bent en ook het kiezen van je bestemming is zoveel makkelijker als je dit met niemand hoeft te overleggen. Je krijgt super veel vrijheid wanneer je besluit om alleen te reizen. Als je niet langer wil wachten tot anderen met je mee kunnen, dan stap je gewoon zelf op het vliegtuig en ga je het avontuur tegemoet.

 

Vrienden leren maken tijdens je solo-reis

Wanneer je alleen reist, ben je genoodzaakt om zelf vrienden te maken met locals of andere reizigers. Er is niemand om op terug te vallen en dat is eigenlijk een goed iets. Het dwingt je om contact te leggen, ook als je daar niet zo goed in bent. Zoals ik al in dit artikel over herkenbare dingen in hostels schreef, tref je daar veel andere reizigers en vaak ook een aantal die alleen zijn. Door je aan te sluiten bij een clubje heb je daar niet alleen gezellige mensen om de stad mee te verkennen, maar wellicht kunt je zelfs een groter stuk samen afleggen. Vaak tref je mensen die ongeveer hetzelfde willen zien als jij en het is bijna nooit een probleem om je bij de groep aan te sluiten en samen die trip te maken. En je leert mensen ook echt kennen en hoort verhalen over hun leven en cultuur wat je horizon echt kan verbreden. Je leert niet alleen over het land waar je bent, maar je hoort fascinerende verhalen van bijzondere mensen.

 
 
solo-reis 

Geen verwachtingen en flexibele planning

Tijdens een solo-reis hoef je je niet af te vragen wat de ander eigenlijk wil doen, of je wel leuke plannen hebt gemaakt en of je misschien niet meer zou moeten ondernemen. Je bent geheel je eigen baas. Heb je een dag geen zin om actief te doen dan is er niemand die je tegenhoudt om een dagje te relaxen aan het strand. Had je vandaag iets op de planning staan wat eigenlijk beter op een ander moment kan, dan wissel je het gewoon. Je hoeft je plannen met niemand te overleggen, ook niet als je diep in de nacht wil opstaan om de zonsopkomst op een magisch mooi plekje te zien.

 

Trots en zelfvertrouwen

Net als wanneer je reist met een partner, zullen er dingen zijn die niet helemaal lekker verlopen. Op die momenten moet je op jezelf vertrouwen, voor jezelf opkomen en goede keuzes maken. Of het nu gaat om een volgeboekt hostel of een vertraagde vlucht; je moet creatief denken en vertrouwen op je innerlijke kompas. Dit geeft je zelfvertrouwen tijdens je reis een enorme boost en dit zorgt er weer voor dat je trots kunt zijn op jezelf. Ook als je weer thuis komt na je reis blijven deze momenten je bij en weet je dat je altijd een goede keuze kunt maken, welke problemen je ook tegen zal komen. En in dit artikel vertel ik hoe je veilig kunt reizen als vrouw alleen, zodat je problemen kunt beperken tot een minimum.
 

Baas over je eigen budget

Aan reizen hangt een prijskaartje, maar je kunt hier natuurlijk zelf veel invloed op hebben. Helemaal als je een solo-reis maakt, want er is niemand die jou verplicht in een duur hotel te slapen terwijl jijzelf ook tevreden bent met een bed in een hostel. Je kunt veel flexibeler omgaan met je budget en juist kiezen voor waardevolle dingen om in te investeren. Een tocht door de jungle met een privé-gids bijvoorbeeld of het maken van een skydive of bungeejump. En eet je drie avonden achter elkaar ramen noodles die je in de magnetron van je hostel warm maakt, dan is niemand die zeurt dat je een vrek bent. Je kunt je geld gewoon spenderen zoals jij wil.

 
 
solo-reis 

Je comfort zone verlaten en je bucketlist vervullen

Over bungeejumpen gesproken; als je alleen reist ben je sneller geneigd om iets spannends te doen wat je misschien thuis niet zou durven. Als de partner met wie je normaal reist weet dat je hoogtevrees hebt en hij of zij nooit een bungeejump zou voorstellen, gaat het ook nooit gebeuren. Als je in het hostel aan de praat raakt met een groep reizigers die de volgende dag de sprong gaan maken en jou enthousiast maken, ga je veel sneller mee. Je komt los van je eigen gewoonten en angsten. Tijdens je solo-reis krijg je de kans om items van je bucketlist af te strepen, ook als je ze eng vindt. Je comfort zone heb je namelijk thuis achtergelaten en dus is dit de kans om eens gek te doen. Je kunt altijd nog terugkrabbelen als je eenmaal op die hoge brug staat, maar waarschijnlijk voel je zoveel adrenaline dat je alsnog besluit dit avontuur te beleven. En dan kun je bij terugkomst zeggen dat je iets te geks hebt gedaan waarvan je dacht dat je het niet zou durven.

 

Zelfreflectie

Wie op solo-reis gaat, brengt uiteraard genoeg tijd alleen door. In het vliegtuig of de trein, tijdens een mooie zonsondergang op het strand en noem maar op. Natuurlijk maak je nieuwe vrienden en probeer je zoveel mogelijk leuke dingen te doen, maar momenten van zelfreflectie zijn ook heel waardevol. Doordat je je reis alleen maakt, moet je je eigen referentiekaders bijstellen, omdat je niemand hebt om iets mee te overleggen. Je ziet de armoede in een bepaald land en denkt aan alle materialistische rommel die jij in huis hebt staan. Midden in de jungle overweeg je je keuze om duurzamer te leven voor het behoud van al die mooie natuur om je heen. Je reflecteert op je introverte persoonlijkheid, maar hoe dat je niet tegenhoudt om nieuwe vrienden te maken en uitdagingen aan te gaan. Door van tijd tot tijd even alleen te zijn met je gedachten, word je sterker en zelfverzekerder tijdens je solo-reis.

 
 

Ben jij wel eens alleen op reis geweest en wat vond/lijkt je daar het leukste aan?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie