Follow:
Lifestyle

Heerlijk en uitgerust wakker worden met deze app

Wake up light AppNu de herfst echt is begonnen en het ‘s ochtends langer donker blijft, hebben veel mensen moeite met vroeg opstaan. Het gebrek aan daglicht rond de tijd dat je opstaat zorgt ervoor dat het extra vroeg is voor je gevoel. Al langere tijd speelde ik met het idee om een Wake Up Light te kopen, die daglicht simuleert en je als het ware natuurlijk wekt. Maar deze producten zijn best prijzig. Gelukkig is er een gratis app die bijna hetzelfde doet! Ik installeerde het op mijn smartphone en vandaag vertel ik je wat ik er van vind!
 
Mijn lichaam is eigenlijk altijd gevoelig geweest voor daglicht. Zowel mijn oude slaapkamer (bij mijn ouders) als die in mijn eigen huis heb ik voorzien van verduisterende gordijnen, maar in de zomer werd ik alsnog vroeg wakker in een lichte kamer. Je kunt er in de zomer dus niet zoveel aan doen om het licht buiten te houden. Maar in de winter is het juist andersom! Omdat je slaapkamer nog heel donker is, heeft je lichaam nog geen seintje ontvangen dat het tijd is om op te staan. Daarvoor is namelijk daglicht nodig en een ingewikkeld verhaal over melatonine en hormonen. Hoe dan ook, voor je gevoel is het nog midden in de nacht als om 7.00 uur je wekker gaat. Een Wake Up Light biedt daarom een uitkomst!
 
 

Wat is een Wake Up Light?

Deze term is eigenlijk van Philips en slaat op de speciale wekkerlampen die dit bedrijf heeft gemaakt. Maar je kunt het eigenlijk gebruiken voor ieder apparaat/app die langzaam je kamer verlicht. Zie het als een opkomende zon. Het licht van de lamp/telefoon begint heel zwak en wordt steeds sterker. Je kunt zelf instellen hoe snel je dit wil laten verlopen, maar 20 tot 30 minuten is zeker aan te raden. Op het moment dat het licht het felste is, gaat dan ook vaak je wekker (met audio) af. Op dat moment denkt je lichaam dus al dat het licht is en ben je niet meer (zo) moe als je opstaat. Voor mij is dit echt een prachtige oplossing. Ik vond alleen het prijskaartje tegenvallen, want de goedkopere modellen van deze daadwerkelijke lampen beginnen rond €60.

Light Alarm Clock is een app die ik toevallig tegenkwam toen ik op zoek was naar een wake up light. De app doet in principe hetzelfde als de daadwerkelijke lampen van Philips en Lumie (de twee bekendste merken) maar het kost je helemaal niets! Ik zag dat er ook betaalde apps zijn met dezelfde functie, maar voor mij werkt deze perfect!
 
 
Net zoals de wekker die standaard op je telefoon zit, kun je meerdere wekkers instellen, voor verschillende dagen. Ik gebruik maar één, maar ik kan me voorstellen dat je met sommige beroepen meer opties wil zodat je niet alles steeds opnieuw hoeft in te stellen.
 
 
Wake up light App
 
Voor het instellen van de wekker zijn er wederom allerlei opties. Natuurlijk kies je eerst de dag(en) en tijd, en het geluid waar je wakker mee worden. Ik heb hiervoor dezelfde als mijn gewone wekker want dat is wat ik gewend ben.
Vervolgens kun je de ‘screen light’ instellen, dat is de optie waarmee het licht steeds feller wordt. Je stelt zelf een tijd in, kiest hoe lang van te voren het licht aan moet gaan, en in welke kleur. Je kunt werkelijk alle kleuren kiezen, maar ik raad aan om wit of geel te kiezen voor een natuurlijk effect. Er zijn nog een paar andere opties maar die gebruik ik niet.
 
 
Wake up light App
 

Wat gebeurt er in de praktijk?

Omdat ik mijn wekker standaard aan laat, hoef ik deze voor het slapen gaan niet opnieuw in te stellen. Alles staat goed qua tijd, licht etc. Het enige waar je aan moet denken is dat je je telefoon met je scherm omhoog op je nachtkastje legt, dicht bij je gezicht. In mijn geval begint om 7.10 uur het scherm heel zachtjes op te lichten. Om 7.30 uur is het scherm het felste en gaat mijn wekker af. Je houdt dus gewoon je ‘audio wekker’ en je hoeft zo niet bang te zijn dat je door je wekker heen slaapt. Je kunt eventueel ook je standaard wekker van je telefoon zetten, als je dat prettiger vindt.

Ik merk dat ik de afgelopen week rustig wakker ben geworden en dat het voor mijn gevoel helemaal niet vroeg was. Wel heb ik het idee dat deze app lang niet zo sterk is als de echte daadwerkelijke Wake Up Light van Philips, maar die zijn dan ook duur. Als optie om dit eens uit te proberen is dit zeker een goede optie!
 
Ik vond dit zo’n geniale ontdekking dat ik het gewoon met jullie moest delen! Iedereen heeft moeite met vroeg op staan, en ik had geen idee dat er ook apps waren van deze populaire wake up lights. Geweldig! Light Alarm Clock kun je downloaden in de Google Play Store. Voor iPhones zijn er ook tal van (gratis) apps om uit te kiezen, dus gebruikers van beide systemen kunnen genieten van dit type app. Light Alarm Clock heeft wel en klein bakje reclame onderin, maar ik vind dat zelf niet storend voor ene gratis app. Het enige wat je nog hoeft te doen is alles instellen, lekker in bed kruipen en ontspannen en uitgerust wakker worden de volgende ochtend. En snoozers niet getreurd, er zit ook een Snooze functie in de app.
 
 

Photo: Stockvault.net/Nicolas Raymond

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie