Follow:
Persoonlijk, Vegan

Wat een half jaar vegan zijn mij bracht

vegan zijnOp 1 januari maakte ik de overstap naar een volledig vegan leven. Geen dierlijke producten zoals melk en honing meer eten, maar deze ook verbannen uit mijn verzorgingsproducten. Het besluit kwam na een maandenlange voorbereiding, want van de ene op d andere dag vegan worden is niets voor mij. Ik ben al een moeilijke eter, dus ik had zeker de tijd nodig om rustig en stap voor stap bepaalde producten te vervangen met een vegan alternatief. In dit artikel vertel ik je hoe de afgelopen zes maanden zijn verlopen, inclusief the good, the bad and the ugly.
 

Samen eten met een vleeseter

Wie overweegt om vegan te worden, zal daarbij ongetwijfeld ook denken aan de etentjes met vrienden en familie die nog wel vlees eten. Toch valt dit in de praktijk best mee. In een eerder artikel vertelde ik al hoe je als vegan samen kunt eten met een vleeseter. In mijn persoonlijke leven heb ik bijna nooit problemen, zolang er maar communicatie is. Samen eten met mijn vriend is na een paar maanden net zo makkelijk als voordat ik veganist werd. Uit eten gaan vergt wat meer voorbereiding, omdat ik moet uitzoeken of ik ergens vegan kan eten. Laatst bij de Chinees was dat een uitdaging, maar ik heb mijn best gedaan en heb genoten van een gezellig etentje.

Het is nu zomer en dat betekent voor veel mensen lekker barbecueën met elkaar. Zelfs bij een barbecue, waar het voornamelijk om vlees gaat, kun je als vegan meedoen en ik heb er al een paar succesvolle bbq´s op zitten. Neem gewoon je eigen eten mee en je zult zien dat er ook jij er van kunt genieten. Zoek je nog lekkere recepten, kijk dan eens bij de vegan barbecue recepten.

 

Vermoeidheid is niet afgenomen

Een veel gehoorde verandering na het aannemen van een vegan leefstijl is dat mensen minder vermoeid zijn. Je lichaam kan makkelijker planten verwerken dan dierlijke producten, en bovendien is de kwaliteit van vegan producten (groente en fruit natuurlijk) veel beter dan dierlijke producten. Ik had dan ook gehoopt dat voor mij dit verschil ook merkbaar zou zijn, aangezien ik soms behoorlijk vermoeid ben. Om half 10 op de bank in slaap vallen is voor mij helaas geen uitzondering.

Maar hoe realistisch was het van mij om te denken dat die klachten zouden verminderen? Mijn vermoeidheid wordt namelijk veroorzaakt door de chronische ziekte Multiple Sclerose (MS), waarvan vermoeidheid het grootste probleem is voor patiënten. Het is dus niet zo gek dat daar voor mij geen verandering in zat, omdat het niet door mijn eten maar door mijn auto-immuunziekte veroorzaakt wordt.

 
 
vegan zijn

Geluk en lekker in je vel zitten

Veganisme uit zich in de praktijk vooral in voedselkeuzes, maar het is natuurlijk vooral een mentale keuze wanneer je als vegan wil leven. In een eerder artikel kon je al lezen waarom je als vegan gelukkiger bent. En daar sta ik nog altijd volledig achter, want de afgelopen zes maanden ben ik vooral gelukkig geweest. Ik weet dat ik niet bijdraag aan zowel dierenleed als wereldhonger als de vernieling van de aarde. En dat is heel fijn om af en toe even bij stil te staan. Ook merk ik dat ik lekkerder in mijn vel zit, ook al heeft dat niets te maken met hoe mijn lichaam er uit ziet. Dat ziet er namelijk nog steeds hetzelfde uit, waar ik hieronder op terug kom. in dit artikel. Veganist worden heeft mijn mentale gesteldheid positief beïnvloed en daar pluk ik iedere dag de vruchten van.

 

Gewichtsverlies is niet gegarandeerd

In de vegan wereld worden twee termen door elkaar heen gebruikt die niet helemaal hetzelde betekenen, en daarom ook niet hetzelfde resultaat zullen hebben. Dan heb ik het over het verschil tussen vegan en plantaardig eten. Wie plantaardig eet, koopt alleen maar gezond en onbewerkt voedsel. Als je op die manier eet, verlies je waarschijnlijk gewicht als je wat te zwaar bent. Maar eet je net als ik veganistisch maar snoep je af en toe van vegan pizza’s, kroketten, vegan Ben & Jerry’s en ander vegan junkfood, dan verlies je natuurlijk geen gewicht. In de eerste drie weken verloor ik zonder moeite drie kilo, maar met de komst van al het lekkere vegan eten tegenwoordig zat dat er ook weer snel bij. Ik kan dus niet stellen dat vegan zijn ook direct voor gewichtsverlies zorgt, zoals vaak gesuggereerd wordt.

 
 
vegan op vakantie

Reizen is niet altijd praktisch

Wat ik het afgelopen half jaar heb geleerd, is dat de overstap van omnivoor (eter van zowel vlees, vis, planten en zuivel) naar veganist soms met vallen en opstaan gaat. Vooral als vegan in Thailand heb ik het moeilijk gehad. In sommige landen (of door gebrek aan supermarkten op locatie) is er lang niet altijd een vegan optie beschikbaar en in Thailand vond ik het zelfs lastig om vegetarisch te eten. Dit viel mij flink tegen omdat ik dacht dat Thailand de vegan heaven was. En begrijp me niet verkeerd, dat is waarschijnlijk ook zo maar als je op de hoofdstraat van Phuket (het Ibiza van Spanje) probeert iets te vinden, kom je waarschijnlijk meer burgers tegen dan je lief is.

Ook reizen binnen Nederland kan soms een uitdaging zijn. Het zijn vooral de spontane momenten dat je geconfronteerd wordt met een gebrek aan vegan eten. Even snel langs de Ah to Go op het station bijvoorbeeld, en alleen fruit kunnen eten. Of onderweg (of op school) trek krijgen en zien dat de snackautomaat waar je voorheen op leefde nu geen enkele optie meer heeft. Maar omdat je dus niet zomaar meer kunt ‘snaaien’ buitenshuis, voorkom je weer extra calorieën en dat is uiteindelijk weer goed voor de lijn.

 

Niet zo lastig als het in het begin lijkt

Als ik ergens mee wil afsluiten, is het wel dat vegan zijn vooral heel leuk is en totaal niet moeilijk. Ja, de eerste paar weken wil je wel huilen om alle producten die dierlijke ingrediënten bevatten. “Kan ik dan niets meer eten?” Maar als je eenmaal vervangende producten hebt gevonden zoals vegan pesto van de AH en lekkere woksausen en vleesvervangers, zul je zien dat je gewoon de gerechten kunt blijven eten die je zo lekker vond. Mensen vragen me wel eens of ik het niet heel moeilijk vind om vegan te eten, maar het antwoord is dat het oprecht heel makkelijk is. Binnenshuis. Wanneer je alleen vegan eten koopt, hoef je in huis nergens om te denken. En ik heb een boodschappenlijstje gemaakt voor vrienden en familie, zodat zij precies weten welk merk en welke specifieke variant ik daarvan kan eten. Zo is het voor iedereen overzichtelijk. En voor het geval dat, zit er altijd een Snelle Jelle of Liga Evergreen in mijn tas als ik de deur uit ga.

 

Ben jij vegan? Hoe ervaar jij vegan zijn na een tijdje?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie