Follow:
Persoonlijk

Wat ik heb geleerd van 1 jaar op mijzelf wonen

1 jaar na verhuizenPrecies een jaar geleden zat ik middenin mijn verhuizing. Ik ging officieel het huis uit en betrok mijn eerste woning. Dat is natuurlijk een hele leuke mijlpaal, maar het was zeker ook even wennen. Ik had al drie jaar op kamers gewoond in Zwolle, dus ik was wel bekend met de typische dingen zoals boodschappen doen, wassen, mijn kamer netjes houden en dat soort dingen. Maar het afgelopen jaar ben ik op nog een paar andere dingen gestuit die ik vooraf niet helemaal aan zag komen. Kijk je mee naar de dingen die ik heb geleerd na een jaar op mijzelf wonen?
 
 
Het huishouden is meer werk dan je denkt
Een heel appartement schoon en netjes houden, is toch meer werk dat een studentenkamer. Niet alleen heb ik veel meer woonoppervlakte om te stoffen en te stofzuigen, mijn doorzonwoning heeft ook veel grote ramen. En die zitten om de haverklap vol met poezensnoetjes en vlekken van Milan. Een hoop ramen wassen dus! En omdat ik nu geen student meer ben, wil ik mijn huis ook gewoon écht netjes hebben en het niet op z’n studentikoos doen. Het is dus nog best wat werk om alles bij te houden.
 
Afwassen is het minst leuke klusje
Hoewel schoonmaken nooit mijn hobby zal worden, is er één ding dat ik nog erger vind en dat is afwassen. Geregeld heb ik mijn hele aanrecht vol staan met vuile vaat, en heb ik geen schone borden en glazen meer in de kast. Nu probeer ik netjes iedere dag af te wassen zodat het niet zo uit de hand loopt, maar leuk is het beslist niet. Gelukkig heb ik net een klein radiootje in de keuken gezet dus dan is het in ieder geval iets leuker.
 
Bezuinigen op vaste lasten
Het afgelopen jaar was het heel erg moeilijk om in te schatten hoeveel gas, water en licht ik zou verbruiken. Ik had immers nog geen enkel idee? Ik was dan ook best bang dat ik een flinke naheffing zou krijgen omdat ik nogal van lang douchen houd. Gelukkig kreeg ik na één jaar geld terug, dus dat viel erg mee. Als student betaalde ik huur inclusief gas en licht, dus ik hoefde nooit ergens aan te denken. Nu ga ik veel bewuster om met mijn verbruik en switch ik ieder jaar (ik ben net overgestapt) naar een andere energieleverancier, zodat ik weer een welkomstpremie (soms wel €180) krijg. Want nu ik alles zelf moet betalen, is het wel fijn als je op bepaalde grote kosten kunt besparen! En ik heb bijvoorbeeld nooit lampen aan in kamers waar ik niet ben, en datzelfde geldt voor de verwarming.
 
 
1 jaar na verhuizen

Verhuizen is nooit leuk, maar het resultaat was het in mijn geval meer dan waard!

 
 
Rekening houden met álles
Gelukkig kwam ik er vanmiddag in de supermarkt nog op tijd achter dat het morgen Sint Maarten is. Grote kans dat ik anders niets in de gaten had gehad en dus ook geen snoepjes in huis had voor 11 november. En je moet ook denken aan kleingeld voor bijvoorbeeld collectes. Aan dat soort dingen moet ik nog wel wennen, want er is nu niemand die dit soort dingen voor mij regelt. En wat denk je van een glazenwasser inhuren, data voor het ophalen van oud-papier en de onderhoudsbeurt van de cv-ketel. Zomaar even een greep uit de zaken die ik nu opeens zelf moet regelen en waar je niet direct aan denkt na het verhuizen.
 
Vrijheid blijheid?
Het is natuurlijk heerlijk om je eigen plekje te hebben en te doen en te laten waar je maar zin in hebt. Maar er is ook niemand die me op mijn kop geeft als de vuile vaat mijn aanrecht langzaam opslokt, of zegt dat ik die volle prullenbak nu toch echt moet gaan legen. Want laten we eerlijk zijn, daar wachten we allemaal wel eens te lang mee. Toch vind ik het heerlijk! Ik doe waar ik zin in heb, ik maak mijn eigen planning wat betreft de huishoudelijke taken en ik doe alles op mijn eigen manier. Of dat altijd het meest efficiënt is durf ik niet te zeggen, maar het is mijn huis, mijn manier van doen en als het een dag iets viezer is, ben ik ook de enige die het ziet.

 
 

Ben je benieuwd naar mijn appartement, bekijk dan hier de Home Tour.

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Mariëlle M.

  Ik kan niet wachten om op mezelf te gaan, lekker een eigen plekje! Maar ik snap wel dat het echt wennen is!

  10 november 2015 at 14:10
 • Reply Manon

  Ik wil ook lekker op mezelf!

  10 november 2015 at 18:48
 • Geef een reactie