Follow:
Reizen, Travel

Fouten op reis die ik maakte so you don’t have to!

fouten op reis

fouten op reis

Met al aardig wat leuke reizen om mijn naam, mag ik me aardig gelukkig prijzen. Ik heb verre oorden en Europese steden mogen aanschouwen, en dat is natuurlijk fantastisch! Echter zijn er ook een aantal momenten geweest waarop deze reizen niet helemaal liepen zoals ik hoopte. Hoewel ik mijzelf niet als naïef zie en al helemaal niet op reis, ben ik bijna in een scam getrapt in Bangkok, heb ik een gitaar van een vreemde aangenomen en deze per vliegtuig naar huis meegenomen en zat ik duidelijk in het verkeerde seizoen in hartje New York. Hoewel deze fouten nu een lachertje zijn, waren ze op dat moment alles behalve slim. En toegegeven: heel naïef! Vandaag deel ik de fouten die ik op reis maakte zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Kijk je mee naar mijn avonturen in het buitenland?

 

Gitaar van een vreemde mee het vliegtuig in

Tijdens de Kerst van 2009 had ik een vakantie geboekt naar Miami. Dat jaar woonde ik in Amerika en dus was een kort tripje de ideale gelegenheid om de meter sneeuw in Pennsylvania te verruilen voor zon, zee en strand. Ik had een leuk hostel gevonden, had leuke mensen leren kennen en iedere avond maakten we samen muziek. Daar werden zelfs emmers en een plastic bus met nootjes voor ingezet, want op reis ben je nou eenmaal creatief met je muziekinstrumenten.

Op de dag dat ik vertrok, werd ik bij mijn hostel aangesproken door een man. Ik had hem daar al eens zien lopen en was zeer verbaasd toen hij mij zijn gitaar aanbod. Gratis en voor niets. Hij had me horen spelen en wilde het graag aan mij schenken. Ik had geen idee wat ik moest zeggen, alleen dat ik bijna opgehaald werd om naar huis (Pennsylvania) te vliegen. Hij rende vervolgens op en neer, gaf mij de gitaar (waar hij vervolgens nog wel 10 dollar voor wilde hebben) en ik was onderweg naar het vliegveld.

Pas toen ik weer thuis was realiseerde ik me wat een groot risico ik had genomen. Ik had iets van een vreemde aangenomen, aan boord van een vliegtuig meegenomen en ik had niet eens goed gekeken wat er allemaal in de gitaarkoffer zat! Voor hetzelfde geld zat er drugs in, of erger! Ik kan je vertellen dat dat niet het geval was en ik heb zelfs nog een tijd op die gitaar gespeeld, maar dom was het zeker.
 
 
fouten op reis 

‘Wat Pho is vandaag gesloten’-scam in Bangkok

Nog niet zo lang geleden was ik in Thailand (bekijk Thailand Vlog 1 en Thailand Vlog 2 hier). Ik vloog na een paar dagen ‘s middags van Bangkok naar Phuket en had me voorgenomen om ‘s ochtends nog Wat Pho te bezoeken. Daar wilde ik met de boot naartoe, maar ik kon de haven niet vinden.

Op straat werd ik aangesproken door een bijzonder vriendelijke Thai. Waar ik naartoe wilde gaan? Ik vertelde hem dit, maar hij zei dat alle tempels in Thailand op dinsdag gesloten zijn. Dat kon ik a) niet weten en b) niet controleren want ik had geen mobiel data op mijn telefoon.

Vervolgens probeerde hij me uit te leggen waar ik naartoe moest voor een mooie rondvaart over de revier. Ik had een plattegrond meegenomen vanuit het hostel en hij kruiste aan waar ik een goedkope tocht kon kopen. “Niet duur, echt goedkoop”, zei hij meermalen. Hij hield een tuktuk voor me aan zodat ik er direct naartoe kon rijden.
 
 
fouten op reis 
Ik sloeg zijn aanbod af omdat ik dan nog wat rond wilde lopen in dat buurtje, maar niet omdat ik hem niet vertrouwde. Het was zo’n aardige man! Te aardig, kwam ik bij thuiskomst achter. Blijkbaar is het een bekende scam in Bangkok om toeristen naar een andere locatie te verwijzen en een tuktuk aan te houden. De tuktuk-bestuurder werkt echter mee aan de scam en zal je vragen een enorm bedrag te betalen aan het einde van de rit. Ik voelde me behoorlijk naïef toen ik dat hoorde maar gelukkig ben ik net op tijd afgehaakt.

Leuk om nog te vermelden is dat ik die ochtend wel degelijk Wat Pho heb gezien en daar met een tuktuk naartoe ben gereden. Ik was even in een café gaan zitten om wat te drinken en ging op hun wifi zoeken naar ‘de heilige dinsdag’ waarop tempels gesloten zijn. Bullshit… Ik nam direct een tuktuk voor een vooraf afgesproken prijs en heb mijn ogen uitgekeken in de tempel.
 
 
fouten op reis 

Adres niet opschrijven van accommodatie

Een van de andere fouten op reis, was ook in Thailand. Voor vertrek had ik een documentje gemaakt met daarin alle adressen van hostels, vluchtgegevens en andere belangrijke informatie. Nadat ik dit naar mijn ouders en vriend had gestuurd, dacht ik dat ik het later ook nog wel even op mijn telefoon zou zetten. Uhh, ja dat was ik dus totaal vergeten. Ik kwam op het vliegveld in Bangkok aan en had werkelijk geen idee waar ik naartoe moest. Het wifi op het vliegveld werkte niet op mijn telefoon en het enige wat ik had was een screenshot met wat halve instructies om bij het hostel te komen. Het precieze adres stond er alleen niet op. Dus lieve reizigers; zorg ervoor dat je deze belangrijke gegevens op je telefoon/tablet hebt staan en ook op papier bij je hebt.
 

Kiezen voor het verkeerde seizoen

Wanneer je op reis gaat, is het verstandig om eens uit te zoeken wat het beste seizoen is voor die specifieke locatie. Dat heb ik niet een maar twee keer volledig verkeerd ingeschat. Het heeft mijn reis behoorlijk beïnvloed en ondanks dat ik in het geval van New York City niet op een ander moment kon (ik was afhankelijk was beschikbaarheid van het gastgezin waar ik eerder als aupair woonde), had ik oprecht beter moeten weten.

Maar laten we beginnen met Hongarije. Waar het heerlijk warm weer is en de zomers droog. Geen vuiltje aan de lucht, toch? Nou, dat heb ik zwaar onderschat toen ik mijn eerste jongerenvakantie boekte naar het Balatonmeer in Hongarije. Rond dit meer komt in een bepaalde periode veel sterke windhozen voor die behoorlijk wat schade kunnen aanrichten. En wanneer ging ik die kant op? Precies in de tijd dat die windhozen waren verwacht. De locals begonnen al met dichttimmeren van ramen en voorzorgsmaatregelen nemen. We wisten dat ‘ ie in aantocht was. Had ik al gezegd dat we in een klein tentje op een camping vol bomen stonden?
 
 
fouten op reis 
Op die bewuste dag hebben we echt wat meegemaakt. Mijn vriendin en ik waren bij onze vakantievrienden in hun tent toen de wind oprukte. We hingen met zes mensen aan de buizen van de bungalowtent, om er voor te zorgen dat het geheel niet de lucht in ging. Die tent heeft het uiteindelijk volgehouden door onze inspanningen. De tent van een paar buren verderop was spontaan in de lucht geslingerd. Leuk detail; de meiden lagen in de tent even een middagdutje te doen. Zij werden wakker toen de tent letterlijk om hun hoofd vloog.

En ook in New York City maakte ik fouten op reis en ging het mis met het seizoen. Ik wist dat ik in de zomer van 2013 die kant op zou gaan. Dat was de enige periode dat ik als student kon, en ook het gastgezin thuis was waar ik eerder als aupair had gewoond. Ik zou hen namelijk ook op gaan zoeken. Maar ik kan je een tip geven: ga NIET naar NYC in het hartje van de zomer. Het is er dan zo snikheet dat je er direct spijt van krijgt. Trappen op en af bij de subway en je begeven in zo’n miljoenenstad is sowieso al intensief, maar met 35 graden en een hoge luchtvochtigheid ga je echt van je stokje. Ik vond het verschrikkelijk en heb echt een minder leuke reis gehad dan wanneer ik in de lente of herfst was gegaan. Bovendien sta ik nu op ál mijn vakantiefoto’s met een enorm rood hoofd van de hitte.
 
 
fouten op reis 

New York scam voor beauty-aanbod redde mogelijk ons leven

Nog een soort scam waar ik in ben getrapt, was in New York City. Ik was er met een andere aupair en na een lange dag lopen werden we aangesproken op Times Square. Of we misschien een beauty-arrangement wilden voor 60 dollar per persoon. Dat vonden we te duur. Maar na wat bellen van haar kant konden we ook voor 50 dollar met zijn tweeën. Dat leek ons wel wat. We hebben direct betaald bij die specifieke dame en kregen een adres waar we naartoe moesten gaan. Onderweg dacht ik direct dat we opgelicht waren en dat de beautysalon helemaal niet bestond.

Na wat zoeken vonden we de salon uiteindelijk. Maar de hoogstaande service die beloofd was, was niet te bekennen. We kregen een manicure, pedicure en knipbeurt. De handdoeken die gebruikt werden stonken erg en waren duidelijk al meerdere malen gebruikt voor andere mensen. Ook was de knipbeurt (beloofde waarde van 100 dollar) vele malen slechter dan wat je bij een goedkope kapper in Nederland krijgt. En de nagellak? Die was er na een dag alweer af.

Toch had deze soort-van-opgelicht-situatie ons leven wellicht kunnen redden. Dramatisch? Wellicht. We wilden eigenlijk de rest van de avond op Times Square blijven. Terwijl wij uiteindelijk een stuk verderop in een vieze beautysalon zaten, werd op dat moment geprobeerd een aanslag te plegen op Times Square. Iemand reed met een auto naar Times Square en probeerde daar een bom te laten ontploffen, wat gelukkig mislukte. Pas later hoorden we wat er was gebeurd en we waren maar wat blij met onze matige knipbeurt en slechte nagellak, omdat we in ieder geval niet meer in de gevarenzone waren.
 
 

Dit zijn een aantal van mijn fouten op reis geweest. Welke fouten of domme dingen deed jij op reis?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Marjoleine

  Jeetje, wat een verhalen! Kan me voorstellen dat het op dat moment niet zo leuk voelde maar uiteindelijk heb je er toch maar weer van geleerd én heb ik me vermaakt door erover te lezen 🙂 X

  12 mei 2018 at 14:22
 • Reply José

  Wat heb jij een geluk gehad dat jij op dat moment niet meer op Times Square was! Wat een verhalen en voor mij ook goed om te weten. Liefs

  13 mei 2018 at 13:59
 • Geef een reactie