Follow:
Beauty, DIY, Organic, Vegan, Verantwoord

Witch hazel, een veelzijdig en natuurlijk product

witch hazelWitch hazel, ook wel toverhazelaar, is een natuurlijk product dat je voor tal van beauty-doeleinden kunt gebruiken, maar in Nederland blijft het echter wat stil rondom dit fantastische ingrediënt. Witch hazel heeft tal van goede eigenschappen die wonderen kunnen doen voor de huid. Daarom verdient dit ingrediënt een eigen artikel waarin ik je vertel op welke manieren je het allemaal kunt gebruiken. Zo kun je zelf ook allemaal leuke DIY’s maken en witch hazel in je beautyroutine opnemen.

 

Witch hazel werd vroeger gebruikt door de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. Het bijzondere aan deze boom is dat het in de winter bloeit, wat de indianen deed vermoeden dat het een betoverde boom was. Witch hazel is ontstekingsremmend en het wordt daarom al eeuwen gebruikt om wonden te stelpen en verkoudheden te verhelpen.

 

witch hazel 

Voor gebruik op de huid is deze ontstekingsremmende eigenschap heel nuttig. Als je last hebt van acne, dan is het gebruik van pure witch hazel (alcoholvrij) aan te raden. Daarnaast verkleint het zichtbare poriën, waardoor je huid er niet alleen egaler uit ziet maar nieuwe puistjes ook minder kans krijgen. Witch hazel is zo veelzijdig, dat je er nog vele andere dingen mee doen kunt. Zo gaat het huidsveroudering tegen, werkt het tegen spataderen, verlicht het jeuk bij insectenbeten, je kunt je verbrandde huid ermee behandelen en ook eczeem kan verbeteren door gebruik van witch hazel. Dat is een behoorlijk veelzijdig middel, als je het mij vraagt! Onderstaande DIY’s geven je een idee van hoe je het ingrediënt kunt gebruiken.

 
 
witch hazel 
Gezichtsspray voor de onzuivere huid
– 1/4 cup witch hazel
– 10 druppels lavendel of tea tree etherische olie
– Leeg sprayflesje

Meng de ingrediënten en vul je sprayflacon. Gebruik hiervoor bruin of blauw glas, zodat de ingrediënten beschermd worden tegen het licht. Tea tree en lavendel zijn antibacterieel, waardoor deze gezichtsspray helpt om puistjes te voorkomen. Je kunt ook pure witch hazel op je gezicht spuiten. Daarvoor kun je een wattenschijfje gebruiken, maar het rechtstreeks op je gezicht sprayen is milieuvriendelijker en je voorkomt dat het wattenschijfje te veel van het product absorbeert. (bron)

 
Antibacteriële handgel
– 1 cup aloë vera gel
– 2 eetlepels witch hazel
– 8 druppels tea tree etherische olie
– Leeg flesje

Je hoeft alleen maar de ingrediënten te mengen om zelf een antibacteriële handgel te maken. Gebruik zoveel witch hazel als je nodig hebt voor de juiste consistentie. (bron)

 
 
witch hazel 
Oogmake-up remover
– 2 eetlepels water (gekookt en gekoeld)
– 2 eetlepels witch hazel
– 1 eetlepel olie (jojoba, amandel etc.)

Je kunt toverhazelaar ook uitstekend gebruiken om je oogmake-up te verwijderen. Daarvoor staan veel verschillende recepten online, maar de meeste bevatten zeep wat juist in je ogen prikt. Voor dit (niet-prikkende) recept meng je water, witch hazel en een olie naar keuze. Je moet het even goed schudden voor gebruik, omdat de olie en het water van elkaar scheiden. Je kunt het met een wattenschijfje aanbrengen om vervolgens je oogmake-up te verwijderen. (bron)

 
Anti-muggenspray
– 1 cup water (gekookt en gekoeld)
– 1/2 cup witch hazel
– 10 druppels pepermunt etherische olie
– 5 druppels citroen etherische olie
– Leeg sprayflesje

Ook hiervoor hoef je alleen maar de ingrediënten in het flesje te gieten. Even goed schudden voor gebruik en vervolgens op je huid spuiten om muggen uit de buurt te houden. (bron)

 

Witch hazel of toverhazelaar kun je tegenwoordig op steeds meer plekken kopen in Nederland. Het begint hier namelijk ook steeds meer terrein te winnen en dat is niet zo gek als je ziet voor hoeveel dingen je dit ene natuurlijke ingrediënt kunt gebruiken. Webshops zoals Natural Heroes verkopen alcoholvrije witch hazel. Hierdoor heb je alle voordelen van de toverhazelaar, zonder de uitdrogende effecten van alcohol.

 
 

Voor dit artikel ontving ik de witch hazel van Naturalheroes.nl


 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie