Follow:
Beauty, Organic, Vegan, Verantwoord, Zero Waste

Workshop Werfzeep maken | Groene Bloggers Meetup

Werfzeep workshop

Werfzeep is een populaire zeep in de zero waste en duurzaamheid community en dat is niet zo gek. Deze zepen bevatten alleen maar fijne biologische ingrediënten, zijn in de meeste gevallen vegan en hebben minimale verpakking. Wat was het daarom ook leuk om zelf een workshop Werfzeep maken te kunnen volgen met een aantal andere bloggers die net als ik geïnteresseerd zijn in duurzaam leven. Afgelopen vrijdag waren we met een groep van elf bloggers te gast in de werkplaats van Werfzeep in Utrecht. Wat volgde was een leerzame workhop van ongeveer twee uur, waarin wij leerden hoe zeep gemaakt wordt (een heel scheikundig verhaal), welke etherische oliën je kunt gebruiken, op welk moment je even de veiligheidsbril moet opzetten en hoe je je zeep decoreert met bloemblaadjes. Kijk je mee naar de foto’s van deze leuke dag?

 
Werfzeep workshop
Linda
, Anouck en JessieWerfzeep workshop 

De workshop Werfzeep begon met uitgebreide informatie over het proces van zeep maken, de biologische ingrediënten die Werfzeep daarbij gebruikt en hoe wij zelf onze zeep moesten maken. Laurens en Anne Fleur waren er voor al onze vragen en begeleiding tijdens de workshop. Dat was zeker nodig, want zeep maken is best een technisch verhaal waarbij je ook nog eens werkt met het niet ongevaarlijke natrium hydroxide. Goed opletten dus! Ook kregen we informatie over de verschillende etherische oliën die we konden gebruiken. Dat moest natuurlijk geroken worden! Helaas kamp ik met een verkoudheid, dus sommige geuren gingen letterlijk aan mijn neus voorbij.

 
 
Werfzeep workshop
Yalou en Iris
Werfzeep workshop 

Voor het maken van de zee werkte ik samen met Yalou van We Are The Earth en samen hebben we een heerlijke zeep gemaakt met geuren zoals bergamot, rozemarijn, korianderzaad en palmarosa. We gingen samen aan de slag bij ons work station waar we in onze leuke kookschorten van Werfzeep aan de slag gingen. Eerste stap? Een chemisch goedje maken van water en natrium hydroxide. Daarvoor moesten we even de zeer aantrekkelijke veiligheidsbrillen en handschoenen aan doen, want dit spul wil je niet in de ogen krijgen. En je moet het ook niet te veel in ademen, waardoor iedereen plaats nam bij de afzuiginstallatie tijdens het mengen. Gelukkig werd ons tijdens de workshop Werfzeep steeds gewezen op de veiligheidsvoorschriften.

 
En de andere Iris
Werfzeep workshop 

Iedereen ging ontzettend enthousiast aan de slag met de ingrediënten die op tafel stonden. Onder toeziend oog van Laurens en Anne Fleur hebben we vier ingrediënten (kokosolie, cacaoboter, olijfolie en safloerolie) om weten te toveren tot echte zeep om je lichaam mee te wassen. Mindblown!

 
 
Werfzeep workshop
Iris, Iris, Judit, Anouck en Claire
Werfzeep workshop
Werfzeep workshop
Werfzeep workshop
Linda, Anouck en Marieke waren er ook maar werken aan de andere kant van de ruimte
Werfzeep workshop
Werfzeep workshop
Werfzeep workshopFoto gemaakt door Natascha, die blijkbaar niet op mijn foto’s staat maar er ook zeker was

Werfzeep workshop 

Het was erg leuk om te zien en te ruiken hoe de andere bloggers hun zeep hebben gemaakt. Als iemand al een mengsel van etherische olie had gemaakt, moest dat natuurlijk geroken worden. Het was echt heel erg leuk om te zien hoe iedereen geïnteresseerd was in de anderen en iedereen elkaar aanmoedigde. Ook de laatste stap, het decoreren van de zeep met bloemblaadjes, was leuk om te zien want iedereen deed weer wat anders. Yalou en ik kozen voor een klein beetje calendula op de onder- en bovenkant van de zeep.

 
 

workshop Werfzeep

Werfzeep workshop 

En dit is het resultaat van de Workshop Werfzeep maken. Iedereen heeft weer een andere keuze gemaakt, zoals je op bovenstaande foto kunt zien. We hebben onze adressen achtergelaten onder de zeep (onze is de meest linker) en nu moeten we een aantal weken wachten voordat we de zeep ook daadwerkelijk toegestuurd krijgen. Het moet namelijk eerst in een speciale kast drogen omdat deze zeep is gemaakt volgens de cold pressing methode. Tegen die tijd zul je ongetwijfeld nog foto’s gaan zien over het uiteindelijk resultaat van deze te gekke workshop.

 

Neem vooral ook eens een kijkje op de blogs van de andere dames. Iedereen deelt namelijk artikelen over duurzaamheid, groener leven, veganisme en natuurlijke producten. Wat was het leuk om hen allemaal te ontmoeten en een aantal uren samen door te brengen bij Werfzeep in Utrecht. En mocht je iemand nog een uniek en creatief cadeau willen geven tijdens de feestdagen, dan kun je zelf ook zo’n leuke workshop boeken bijWerfzeep in Utrecht!

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Iris

    Jaaa, zo leuk was het! En wat een leuke foto’s heb je ook gemaakt 😀 Staafmixer for the win haha.

    29 november 2017 at 21:59
  • Geef een reactie