Follow:
Lifestyle, Organic, Verantwoord, Zero Waste

Zelf schoonmaakmiddel maken voor een groen huis

schoonmaakmiddel makenBen je net als ik op zoek naar groenere alternatieven in je huishouden, dan zie je bij de winkel steeds meer ‘groene’ producten staan. En ik zet het tussen haakjes, omdat er vaak nog veel ingrediënten in zitten die niet nodig zijn, en die ook niet altijd fijn zijn voor je huis en huid. Met een aantal goedkope producten zoals azijn en baking soda kun je heel eenvoudig zelf je schoonmaakproducten maken. Zo heb je een schoon en fris huis, én heb je niet meer je hele kastje vol staan met een fles voor ieder soort oppervlakte. Want deze middelen zijn multipurpose en dat is wel zo handig! Zelf schoonmaakmiddel maken is helemaal niet ingewikkeld!

 

Azijn

Als je echt helemaal groen en natuurlijk wil schoonmaken, heb je eigenlijk niets anders nodig dan azijn. Op Pinterest kun je eigenlijk voor ieder schoonmaakklusje wel een recept vinden dat azijn gebruikt. Je kunt het verdunnen met water (1 deel azijn, 4 delen water) en in een spuitfles doen om het gemakkelijk te gebruiken. Dit is al je basis voor een allesreiniger. Je kunt er voor de geur wat etherische olie aan toevoegen. Ook kun je de schil van citroen en sinaasappel in azijn laten staan voor 2 of 3 weken. Daarna ruikt de azijn opeens een stuk lekkerder en kun je het (zonder de schil) verwerken in de vele recepten. Azijn is bovendien een krachtige ontvetter en werkt ook als wasverzachter. Onverdund is azijn ook een groene manier om kalk in je badkamer weg te krijgen.
 

Baking soda

Als je iets echt grondig moet schoonmaken, kun je daar baking soda voor gebruiken. Dit is van nature een krachtig schuurmiddel, waarmee je bijvoorbeeld vieze voegen, pannen en andere hardnekkige vlekken verwijdert. Tegenwoordig kun je baking soda in bijna alle winkels vinden, ook bij de supermarkt om de hoek. Vaak staat het bij de bakproducten. Om er mee schoon te maken, mix je een beetje met water om er een papje van te maken. Even goed schrobben met een borstel, spons of staalwol en je bent klaar!

 

Dr. Bronners Castile Soap

Een echte allerskunner is de castile soap van Dr. Bronners. Dit Amerikaanse product is niet weg te denken uit een groen huishouden. Je kunt jezelf er mee wassen, je baby, je huisdier, je douche, aanrechtblad, je vieze gootsteen en noem het maar op. Onverdund werkt het als een krachtige zeep, maar je kunt het ook vermengen met water en wat baking soda en dit in een spuitfles gieten. Zo heb je altijd een goede maar natuurlijke allesreiniger bij de hand.
 

Wassoda

Eerder noemde ik al baking soda, maar ook wassoda kan er wat van! Dit is wat de meeste mensen kennen als gewone ‘soda’ en je vindt het bij de huishoudelijke producten in de supermarkt. Je kunt het poeder in de gootsteen gieten om deze grondig te reinigen en fris te laten ruiken. Giet er vervolgens veel heet water achteraan, om het goed weg te spoelen door je buizen. Je kunt het ook in je wasmachine (in de trommel) doen met het heetste programma om je machine te reinigen en van vetluis te ontdoen. Ik gooi het iedere maand door mijn gootstenen (keuken en wastafel en doucheputje) voor het voorkomen van verstoppingen en nare luchtjes.
 

Aleppo zeep

Had je mijn artikel al gelezen over de vele manieren waarop je Aleppo zeep kunt gebruiken? Je kunt er namelijk ook mee schoonmaken en het gebruiken voor je was. Het is een helemaal natuurlijke zeep die vlekken goed kan verwijderen. Dus of je het nu gebruikt voor je vuile vaat of om een vlek uit je kleding te halen; Aleppo zeep is het antwoord.

 

Ga je zelf schoonmaakmiddel maken, kijk dan altijd op Pinterest voor een goed recept. Sommige ingrediënten kun je niet met elkaar mixen (zoals baking soda en azijn) dus zelf alles door elkaar gooien is niet altijd de beste optie. Gelukkig zijn er veel bloggers die je precies de juiste verhoudingen kunnen vertellen. Ik kijk ook altijd op Pinterest voor de beste recepten.

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Manon

  Nog nooit aan gedacht! wel handig!

  29 maart 2017 at 16:36
 • Reply Kim Buining

  Ik hoor zoveel over Dr Bonners. Voelt bijna gek dat ik het nog nooit zelf heb uitgeprobeerd. Liefs, Kim

  2 april 2017 at 19:26
 • Geef een reactie