Follow:
Beauty, Verantwoord, Zero Waste

Zero waste tips voor minder plastic in je leven

zero waste tipsDe plastic soep, misschien heb je er wel eens van gehoord? Al het plastic dat wij mensen weggooien, blijft op de aarde rondzwerven. Plastic vergaat namelijk niet, het blijft bestaan lang nadat wij al zijn overleden. De Zero Waste-movement krijgt dan ook steeds meer aanhang om hier verandering in te brengen. Nu zal ik direct zeggen dat ik net begonnen ben met zero waste en nog veel te leren heb, maar er zijn een aantal makkelijke manieren om een begin te maken. Deze zero waste tips zijn eenvoudig, kosten (bijna) geen geld en dragen bij aan het verminderen van jouw afval dat anders nog eeuwen op deze wereld blijven ronddwalen. Kijk je mee?

 
zero waste tips 

Scheren met een safety razor

Een manier om je hoeveelheid plastic te verminderen, is door je plastic scheermesje te vervangen voor een safety razor. Deze ouderwetse manier van scheren met een krabbertje vergt eerst een investering (zo’n €35 afhankelijk van het model), maar daarna hoef je voor de rest van je leven alleen nog maar de spotgoedkope mesjes te kopen. De houder gaat met een beetje goede verzorging heel lang mee en de mesjes kun je voor een paar euro voor 5 of 10 stuks kopen. En het enige afval dat je hebt, is van metaal en dus te recyclen! Binnenkort verschijnt nog een uitgebreid artikel over scheren met een safety razor.
 

Zeepblokken

Zeep is zo’n ding waar je niet direct bij stil staat dat het veel plastic afval veroorzaakt. Shampoo’s, conditioners, afwasmiddel, handzeep; alles zit in een plastic fles. Maar één van mijn zero waste tips is dat je hiervoor ook een blok zeep kunt gebruiken! Ik gebruik op dit moment Aleppo Zeep voor tal van doeleinden, en een aantal verschillende soorten Dr. Bronner zeep. Ik was me hier mee onder de douche, gebruik het om mijn handen te wassen en om mijn huis schoon te maken. Om je haar te wassen met een blok zeep, kun je ook kiezen voor deze producten van Chagrin Valley.
 

Houten haarborstel

Ik denk dat ik niet iedereen kan overtuigen van deze, maar ik zet ‘m er toch bij. Sinds een tijdje gebruik ik een houten kam om mijn haar te kammen. Ik gebruikte altijd een plastic Tangle Teezer en nog twee of drie andere plastic kammen. Zo zonde, want hout werkt ook prima! En dat zeg ik, met een enorm volle bos met dik en stug haar. Als het bij mij werkt, dan zeker ook bij jou! En daarnaast ziet mijn haar er veel mooier uit als ik alleen de houten kam gebruik. Win win!
 

Wasbare wattenschijfjes

Al jaren geleden schreef ik over wasbare wattenschijfjes. Ik moet daarbij zeggen dat er tijden zijn geweest dat ik ze helemaal niet gebruikte. Maar het laatste jaar gebruik ik juist geen wegwerpwatjes meer, alleen in een zeldzaam geval om bijvoorbeeld nagellak te verwijderen. Je kunt ze gewoon in de was doen en hoewel waterproof mascara wat zwarte vlekken achter kan laten, bespaar je enorm veel afval en productie van katoen. Want het produceren van jouw wattenschijfje kost veel water, chemicaliën in het grondwater voor de boeren die het verbouwen.
 
 
zero waste tips 

Rietjes van roestvrij staal

Eet en drink je vaak buiten de deur? Neem dan je eigen rietjes van rvs mee! Deze kun je in verschillende Nederlandse (web)winkels kopen, maar ook op Ebay. Ze komen met een handig schoonmaakborsteltje, dus ze zijn goed schoon te maken. Zo kun je voortaan dat plastic rietje in ieder drankje vermijden. Want dit rietje eindigt in de oceaan en kan daar terecht komen in de neus van een schildpad, zoals dit filmpje laat zien.
 

Je eigen waterfles meenemen

Deze ligt voor de hand, maar toch doen veel mensen het niet. Zelfs in Nederland waar het kraanwater veilig en heerlijk is, kopen nog veel mensen plastic flesjes water. Ieder flesje dat je weggooit, zwerft nog steeds ergens rond als wij allang dood zijn. Plastic vergaat niet. Dus kies voor een sterke waterfles en vul deze voordat je de deur uit gaat. Ik heb een plastic Dopper, wat misschien een beetje tegen de regels in gaat. Het zat eens in een kerstpakket en dan kun je ‘m beter gebruiken (nu al zo’n 3 jaar) dan weggooien. Maar je hebt ook mooie van metaal, bijvoorbeeld van Klean Kanteen. Daar wil ik binnenkort naar upgraden.
 

Je eigen bestek voor onderweg
Voor onderweg heb ik een setje met eigen bestek gekocht. Ja, je kunt dit ook heel simpel maken met je eigen bestek of met door een mes, vork en lepel te kopen bij de kringloop. Ik vond het handig dat hier ook chop sticks in zitten, dat het een hoesje heeft en dat alles bij elkaar past qua afmeting. Je krijgt bij zoveel dingen plastic bestek en dat is helemaal niet nodig! Wederom, bekijk deze video om te zien wat één plastic vork voor effect kan hebben.
 
 
zero waste tips 
Canvas tassen voor je boodschappen

Waarschijnlijk de makkelijkste en goedkoopste van de zero waste tips, is stoffen boodschappentassen meenemen naar de winkel/supermarkt. Door steeds maar weer tasjes te kopen ben je niet alleen een dief van je eigen portemonnee, maar vervuil je ook het milieu. Ik ben opgegroeid met het meenemen van je eigen tassen, dus dit was voor mij vanzelfsprekend. Maar dat is het niet voor iedereen. Dus koop een leuke canvas tas en happy shopping!
 

Stoffen tasjes voor groente en fruit

Sta jij ook iedere week je groente en fruit in plastic zakjes te doen in de supermarkt, alleen omdat het handiger is met afwegen en betalen? Je kunt er ook voor kiezen om hiervoor stoffen zakjes of netjes te gebruiken. Die wegen praktisch niets dus de prijs van je producten wordt op de weegschaal niet hoger. Je kunt ze net als ik maken van een stuk stof of vitrage. Ook netjes die eigenlijk bedoeld zijn om je ondergoed in te wassen, kun je voor dit doeleinde gebruiken. En bovendien scheuren deze zakken niet door een scherp steeltje van een appel of peer, zoals de dunne plastic zakjes wel doen.

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie