Follow:
Reizen, Travel, Zero Waste

Mijn poging tot een zero waste vakantie

zero waste vakantieHet vakantieseizoen zit er aan te komen en dat betekent voor de meeste mensen een heerlijke vakantie naar een warme bestemming. Ook ik ga deze zomer op vakantie en daarom ben ik aan het bedenken wat ik op vakantie kan doen om meer zero waste te genieten van de reis. Ik stelde voor mezelf een aantal items samen die mij kunnen helpen om op vakantie minder rietjes, verpakkingen, servetjes en dergelijke te gebruiken. Kijk je mee naar mijn plannen voor een meer zero waste vakantie?
 
zero waste vakantie 

Cosmetica die zero waste is

Wat betreft cosmetica gebruik ik al vrij weinig plastic meer. Daarom is het voor mij een kwestie van langs de kasten gaan en de spullen pakken die ik nodig heb tijdens mijn vakantie. Zo neem ik deze DIY zonnebrandcrème mee, een lotionbar om mijn huid goed te verzorgen, een klein blokje zeep dat ik ook als scheergel kan gebruiken, oogmakeup-remover met wasbare watjes en een muslin cloth voor het verwijderen van mijn makeup. Bovendien neem ik mijn safety razor mee voor het scheren van mijn benen. Het mesje haal ik daarvoor uit de houder en berg ik die goed op, zodat ik mij niet snijd als ik mijn koffer uitpak.

 
 
zero waste vakantie 

Zero waste eten en drinken tijdens je reis

Ik denk dat ik wat betreft eten en drinken het makkelijkste meer zero waste keuzes kan maken. Daarom is dit ook waar ik me voornamelijk op richt. Voor mijn reis neem ik een mason jar mee, die je zowel voor eten als drinken kunt gebruiken. Cafe’s kunnen ook makkelijker smoothies en andere drankjes in een mason jar schenken dan in een kleine waterfles dus zijn ze waarschijnlijk sneller geneigd om je jouw eigen spullen te laten gebruiken. Ook neem ik bamboe bestek mee, een herbruikbare katoenen servet, een metalen bak voor eten, een metalen rietje (niet op de foto), een stoffen zak voor broodjes/fruit en een beeswas wrap. Onlangs vertelde ik je hoe je een DIY beeswax wrap kunt maken om je eten in te verpakken, zodat je geen plastic folie meer nodig hebt. Een meer zero waste vakantie is zo best eenvoudig.

 
 
zero waste vakantie 

Digitale papieren en entertainment

Zoals veel mensen ben ik gewend om 1 of 2 tijdschriften te kopen voordat ik op vakantie ga. Die kan ik dan lezen in het vliegtuig of als we op de bestemming een rustig momentje hebben. Maar het tijdschrift gooi ik vaak na een week weg (of ik geef het aan een ander), omdat ik er dan wel weer klaar mee ben. Dit jaar doe ik dat anders en neem ik alleen mijn e-reader mee. Hierop staan voldoende boeken om mij een hele tijd mee zoet te houden, en bovendien heb ik er een aantal artikelen op staan die ik ook kan lezen. Dat scheelt weer de aanschaf van een tijdschrift en al het papier wat je na een week zo weer weggooit. Ook probeer ik minder documenten te printen voor mijn reis. Normaal printte ik alle informatie uit zodat ik deze altijd bij de hand zou hebben. Lekker handig toch?. Maar wat heb je tegenwoordig ook altijd bij de hand? Je telefoon! Dus ik zorg dat ik alle belangrijke documenten (adres hotel, vervoer naar de stad, reisinfo over bestemming, verzekeringspolis) op mijn telefoon gedownload heb zodat ik ook zonder wifi bij de informatie kan. En zo heb ik veel minder papier nodig en print ik alleen mijn ticket voor het vliegtuig en in het huidige geval: digitale treinkaartjes om op Schiphol te komen.

 

Een zero waste vakantie draait voor mij om een poging doen minder afval te maken. Een helemaal zero waste vakantie lukt mij niet, omdat ik zelfs thuis in mijn dagelijkse leven nog lang niet zo ver ben. Maar met kleine stapjes maken we de wereld steeds een stukje mooier. Ook op vakantie.

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply MevrouwMiauw

    Wat leuk dat je hier over nadenkt! Werken de stoffen broodzakjes trouwens fijn? Ik doe geregeld jam op mijn brood. Ik kan me voorstellen dat dit door stoffen zakjes heen zou lekken.

    14 juni 2017 at 21:44
  • Geef een reactie