Follow:
Vegan

Zo ga je als vegan uit eten zonder iets te missen

vegan uit eten

Zo vaak krijg ik de vraag: kun je als vegan uit eten gaan? En het antwoord is: Natuurlijk! Het vergt wellicht iets meer voorbereiding en flexibiliteit, maar je hoeft zeker niets te missen als je als vegan uit eten gaat. Door slim te handelen, zowel voor als tijdens het etentje, komt het helemaal goed met jouw vegan maaltijd. In dit artikel vind je handige tips om als vegan uit eten te gaan zonder iets te hoeven missen.

 

Het restaurant kiezen

Wij millennials mogen graag Googelen, maar als je op zoek bent naar een vegan restaurant dan is het soms handiger om via Facebookgroepen te zoeken. De meeste steden hebben wel een vegan groep waarin je vragen kunt stellen over bepaalde keukens, bijvoorbeeld een Indiaas of Italiaans restaurant. In de facebookgroep van Groningen is daarnaast een document opgesteld met alle vegan restaurants en ook ‘gewone’ restaurants waar je bepaalde gerechten vegan kunt krijgen en welke dit dan zijn. Zo hoef je dus nooit lang te zoeken om een goede keuze te maken. Als je met niet-vegans uit eten gaat, kun je ook hen het restaurant laten kiezen en vooraf even bellen om te vragen wat de mogelijkheden zijn.

 
 
vegan uit eten 

Kies uit de bijgerechten

Mocht je als vegan uit eten gaan in een restaurant dat niet volledig plantaardig is, dan hoef je nog niet direct in de stress te schieten. Je begint waarschijnlijk te kijken naar hoofdgerechten die vegan zijn of die je vegan kunt maken. Slaag je daar niet in, kijk dan eens bij de bijgerechten. Denk bijvoorbeeld aan gewokte groenten of een portie kruidige champignons. Als je niet echt iets kunt vinden, kun je vaak een eind komen door verschillende dingen te combineren. Wil je een bepaalde salade maar zit daar geitenkaas of kip doorheen? Vraag om die ingrediënten eruit te laten. En staat er bij een andere salade zongedroogde tomaten en olijven, vraag dan of je die in de plaats mag hebben. En bied altijd aan om daar een meerprijs voor te betalen. Ze hebben de ingrediënten al in huis, dus vaak doen restaurants niet zo moeilijk als je als veganist een paar dingen wil ruilen.

 

Overleg met de chef

Wat ook goed werkt, is om met de chef of de bediening te overleggen. Ben je op een plek waar écht niets op de menukaart staat wat je kunt eten, maak dan duidelijk wat je zelf voor ogen hebt. Veganisme is niet overal populair of bekend en het kan best zijn dat ze in de keuken niet goed weten wat ze voor je kunnen bereiden. Een geroosterd broodje met gebakken champignons is bijvoorbeeld wat ik bestel als ik naar de sauna ga, omdat ik er anders niet kan eten. Dat moet dan even overlegd worden, maar is nog nooit een probleem geweest. Ben je niet kieskeurig, dan kun je ook altijd vragen of de chef je wil verrassen. Vaak vinden ze het leuk (mits er tijd voor is) om eens wat nieuws te proberen. Geef daarbij duidelijk aan welke ingrediënten je niet eet en benadruk ook dat het in (olijf)olie gebakken wordt in plaats van boter. Zo krijg je nog eens een verrassende maaltijd voorgeschoteld! Uit eigen ervaring merk ik dat het het beste werkt om op je allervriendelijks te vragen en je zo behulpzaam mogelijk op te stellen. Een apart gerecht laten maken is niet altijd handig voor de keuken op drukke momenten.

 
 
 

When in doubt, choose fries

Hoewel het niet bepaald gezond is, kun je soms niet anders dan het bestellen van patat of iets vergelijkbaars zoals gebakken aardappels. De meeste restaurants hebben dit altijd wel in huis, zelfs in internationale keukens omdat het daar wel voor kinderen wordt geserveerd. Het is natuurlijk niet het meest bijzonder, lekker of vullend, maar om de vrede te bewaren is het soms wel eens de enige optie. Ga je als vegan op vakantie en je niet heel lang kunt uitzoeken waar je precies een lekkere vegan maaltijd kunt krijgen. Je verwachtingen laag houden werkt in zulke gevallen goed. Het belangrijke is dat je met anderen een fijne avond hebt en het eten is dan misschien eens een keer minder. En ga je met een halfgevulde maag naar huis? Dan kun je altijd thuis nog iets lekkers maken of een vegan pizza laten bestellen.
 
 
Ga je als vegan samen eten met een vleeseter, dan hoeft dat ook geen probleem te zijn. Check mijn tips om als vegan te eten met een vleeseter om er een gezellige en lekkere avond van te maken.

 

Ga jij als vegan wel eens uit eten?

vegan uit eten
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie